v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Orientering i Snömannens landskap
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-19
Vintervacker del av Idrefjällen. Nipfjällsväggen bildar en fond bakom solbelysta, snötyngda fjällbjörkar. Kryssmarkeringen står övergiven i ett spårlöst landskap. Inte ens Svenska orienteringslandslaget har funnit vägarna förbi här.

Men de har idag fått kartor över ett annat terrängområde, så de kan snöpulsorientera i långa utförssluttningar. Höga benlyft är aldrig fel. Låter stärkande intressant. Får se vilka som är snabbast i den här grenen, när de sjunker i snön till grenen och blir korade till Snömannen och Snökvinnan. Håkan får väl klä ut sig till Kung Bore och dela ut utmärkelsen.

 

 
Landslagslöparnas avgörande grundträning
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-18Som ni kan se här på min bild, har VM-uppladdningen i den svenska orienteringstruppen nu startat på verkligt allvar. När Håkan Carlsson passerade Leksand med några av sina adepter, passade jag på att se till att de blev preparerade med något som inte de andra i orienteringens världstopp tagit del av; nämligen en semla från Siljans konditori. Så när Martin Regborn, Lilian Forsgren och Emma Johansson i höst plockar sina VM-medaljer, vet vi vad det beror på; den inneboende kraften i semlor från Siljans konditori.

Och vi får ännu en säker VM-medaljör. För Jerker Lysell kastade sig på tåget till Leksand och anslöt även han till detta semlegäng.

Nu har de dragit vidare till Idre Fjäll, för att tillsammans med ytterligare ett trettiotal elitorienterare bygga på grunden till ett framgångsrikt svenskt orienteringsår.

Men den avgörande grunden lade de, som ni kan se på bilden, här i Leksand ......

 

 
Bubblande glädje
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-17

 

Igår lämnade jag Idre Fjälls -18°C och hamnade i Leksands -25°C. Bistert. Men det positiva var att jag hann hem till Munskänkarnas vinprovning, som för kvällen hade temat "Italiens bästa bubbel". Samtidigt spelade Leksands ishockeylag bortamatch mot Västerås. Vad kunde vara bättre än att möjligen få fira en Leksandsseger med test av åtta sorters mousserande vitvin!

Men Leksand öppnade matchen mediokert och det stod 0-2 redan efter några minuter och bubblorna i glasen var inte så hurtiga längre. Det tog tid innan Leksand kämpade sig tillbaka målmässigt – men i sista perioden stod det plötsligt 3-3 och hoppet om en seger tändes. Det började spritta i bubblorna igen!

Och då – med 5 sekunder kvar av ordinarie matchtid – sprätter Leksand in segerpucken och champagnestämningen spred sig genast över lokalen. Härligt att kunna fira Leksand med åtta sorters mousserande bubblor!

Och genom Leksands sköna seger fick det Italienska bubblet genast förhöjda poäng i våra testprotokoll. På etiketterna till de sämre sorterna vi provade, bör det stå: "Smakar godkänt endast vid Leksandsseger i ishockey". Undrar vad italienarna säger om det?

Den rådande fimbulvintern är vacker och här en bild från Idrefjällen där jag pulsade mig fram för att få till denna sköna utsikt mot fjället.

 

 
En vinterkarta
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-16

 

Nu har jag i några utlägg skrivit att jag är i Idrefjällen och ritar karta och samtidigt har jag lagt ut färska vinterbilder från fjällkanten med djupsnöigt landskap. Men nej, naturligtvis är jag inte ute i den snöfyllda vildmarken och ritar en vanlig orienteringskarta. Jag drev i stället lite med normomanerna inom kartomansläktet. Vi kan kalla det för snödrev .....

I stället har jag ritat en speciell Vinterkarta över Idre Fjälls stora stugbyområde och dess närmaste omgivningar. Svenska landslaget i orientering till fots har träningsläger på Idre Fjäll nästa vecka och för att alla övningar inte bara skall bestå av skidåkning och gym, har jag ritat denna Vinterkarta.

Med Vinterkarta menar jag att jag har gjort om stugbydelen och dess närmaste omgivningar av min orienteringskarta så att alla löpbara ytor i vinterlandskapet är redovisade. Det är nu 41 centimeter snö ute i markerna. Därför har jag ritat in alla ytor där man springandes kan ta sig fram; skoterspår, trampspår, vintervägar, slalompister – förutom de många parkeringsytor och vägar som finns inom stugbyområdet och angränsande terräng. Det är faktiskt mycket som är löpbart så här vintertid och det ger en intensiv kartläsning i hög fart.  Därför har jag lagt en orienteringsbana som svenska eliten kan ta sig an och också en vägvalsrik skidorientering inom samma område. Två annorlunda träningar som helst skall köras i mörker.

När normomanerna inom kartomansläktet  här på bloggen om några dagar får se kartan med sin hemsnickrade norm med vintertecken, får de förstås spatt – men jag tror att de tävlande som vanligt fattar allt ganska lätt. De är ju orienterare.

 

 
Svårframkomligt vitt
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-15

..... lite mera med galet kartritarsnack nu när kartkonventet står för dörren.

Det här med att rita en orienteringskarta i vinterlandskap kan vara svårt.
Hur är det nu? Skall tät skog ritas vit eller grön ..... ?

Jag tittar på min bild och funderar ......... :-)

Kanske skall vi använda olika färger om kartan ritas för fot-orienterare eller för skidorienterare?


Det här med kartritning är ibland som med franska ord.
Man vet hur de uttalas men inte hur de stavas.

..... det är väl en filosofisk avslutning på det här utlägget?

 

 
Mobba inte höjdkurvorna
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-14Idag har jag åkt till Idre Fjäll. Som ni ser på bilden här ovan, hälsade Städjan mig välkommen med ett soligt leende. Också Kung Bore hostade fram ett vintrigt "välkommen" och av hans andedräkt sjönk temperaturen till frostiga -20°C.

Trots fimbulvintern skall jag bland annat rita en karta här uppe och som ni kan se på nästa bild, är det inga problem med generaliseringen då det mesta göms i snö.

På lördag skall visst Sveriges orienteringskartritare ha ett konvent i Göteborg och här är mitt tips till dem då det klagas på att kartritarna är för dåliga på att generalisera: rita kartorna då det är meterdjupt med snö ......

Varför det då? Jo, för det mesta klagas det på att det ibland ritas dubbla hjälpkurvor. Att det klagas mest på kurvbilden beror förstås på att det är flest som är dåliga på att tillgodogöra sig den. Allt för många har svårt att tyda den och tycker att delar av den kan plockas bort när vi vill ha kartorna mer lättlästa.

Men om vi ritar orienteringskartorna när det är mycket snö i markerna, slipper vi i stället dessa groteska stigar som slår sönder kartbilden med sin svärta. När vi måste generalisera våra kartor för att få dem mera lättlästa, är det inte ett måste att ge sig på kurvbilden, utan vi kan lika gärna rensa bland stigarna. För den duktige orienteraren är de dubbla hjälpkurvorna lika framträdande i terrängen som en stig.

Så sluta att mobba höjdkurvorna och gå i stället med i "Höjdkurvans vänner" på twitter.
Om nu den gruppen finns där ..... :-) 

 
Barr
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-12

 

Det här med att kasta ut en vilt barrande julgran är ingen höjdare. Jag har en känsla av att det säkert kommer att mystiskt dyka upp granbarr i huset ända bortåt midsommar.

Att sedan bära granen långt ut i skogen i knädjup snö är nästa pulsiga utmaning.

Men det gick i alla fall inte att gå vilse när jag återvände ur skogen. Förutom halvmeterdjupa fotspår att följa, hade jag också snitslat rikligt hela vägen med granbarr.

Tur nog gick jag i träskorna, så det var lätt att barra av mig när jag kom tillbaka.

Att kasta ut en julgran får mig att inse att barr är inte bara ett gymnastikredskap.

Den senaste snön säger mig också att nu är hammocksäsongen slut för den här gången. 

 
Number One 2016
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-11
Efter älgjakten, julen och nyårsfirande har vi nu kommit in i den bästa perioden i årscykeln, nämligen Semlesäsongen. Äntligen!

En semla från Siljans konditori passar också bra för att fira Leksands seger över Mora i lördags. Det är liksom samma ljuvliga smak över båda händelserna.

Och precis som nyårsfirandet skall Semlesäsongen förstås inledas med lite bubbel!

 

 
Publikdragande
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-10

 

Huvudstadens ishockeyklubbar väljer att inte spela sina matcher i stora Globen, då de inte kan fylla den arenan med tillräckligt mycket publik för att det skall vara lönsamt för dem.

Då är det fränt när lantortslagen Mora och Leksand från Dalarna förlägger sitt Daladerby i just Globen och har hela 12.525 åskådare. Fantastiskt. Lagen spelar ju inte ens i högsta serien. Allra mest var det blåvita Leksandsfans på läktarna och Leksandsklacken var ett böljande hav hela matchen.

Framför dessa Leksandsfans fanns en stor banderoll med den roliga, ironiska och underfundiga texten: "Vad vore Sverige utan bönder".Matchen vann Leksand med 3-0 och jag illustrerar det med att visa hur Leksandshästen vinner duellen över Morahästen.

 

 
En historisk anslagstavla
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-08


Jag hade först en känsla av övergiven, ödslig stad när jag promenerade i en stadsdel till en liten ort i södra Spanien. Det var när jag tog bilden jag lagt ut här nedan. Inga människor syntes till på gatorna och av den stora anslagstavlan att döma, kommer det inte heller framöver att hända någonting mer på denna plats. För inget är affischerat. Inte ens en kommande bio. Allt verkar liksom heldött.

Som ni kan se är det i stället massor av till största delen bortrivna affischer och lappar som berättar att förr var det många aktiviteter av allehanda slag just här – men det verkar som om denna del av staden nu har somnat.

Men jag kan tänka mig att om de människor som fortfarande bor kvar här, dröjer sig stilla en stund vid denna anslagstavla, skulle minnena komma vällande över dem när de läser på alla fragmenten av gamla affischer och andra meddelanden som sitter där. Små pappersrester som berättar om viktiga och roliga upplevelser de varit med om under deras liv.  

För även om dessa stadsbor nu verkar ha slumrat till, är denna skröpliga anslagstavla sprängfylld med liv och minnen. Egentligen är den en kulturhistorisk minnesskatt för människorna som finns här.

Därför är jag glad att jag fotograferade denna stökiga anslagstavla, för stadens bestämmande personer ser den nog endast som nedskräpning och om jag passerar här igen någon gång, är den säkert riven och bortforslad.

Så det var de tomma gatorna här som var "ödslig stad", inte den anskrämliga anslagstavlan, för den kryllade av minnesfullt liv och historia. 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 51 - 60 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.