v0102.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Ett läsvärt minne
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-28

 

Bland orienterarna borde förstås O-BOKEN 2015 vara Årets Julklapp. Så många bilder från årets tävlingar, så många kartor, texter och resultat från året som gått. Jag vet vilket arbete som ligger bakom den, för de sista veckorna gjordes layout och tryckoriginal i min ateljé – även om jag själv var bara periferiskt inblandad. Det är naturligtvis fortfarande inte för sent att köpa boken. Den är lika bra även om tomten inte kommer med den i sin julklappssäck. 
Snölängtan
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-26När det är så här vintervackert som på denna gamla bild från Solvändan i Leksand, tycker jag att det är härligt med vintern.

Det är märkligt, men nu har min snölängtan gjort att jag skulle jubla även om min bil såg ut som på denna bild.

 

 
Slagfärdig på bild
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-25


Att spela golf i fyra timmar i en golfsimulator tycker jag är en perfekt sysselsättning när det är en sådan här grådassig Juldag. Jag valde att hålla mig inom Sverige, så det fick bli Halmstadsbanan på filmduken den här gången – även om någon av banorna i Dubai hade varit en bättre kontrast mot julvädret.

Det är imponerande hur bra slagens riktning, höjd, kraft och längd läses av och det ger en sann känsla när man ser hur bollen far iväg "på riktigt" efter banan.

Även när bollen ibland lämnar fairway och in bland träden känns det precis som man är van vid från utomhusbanorna  .....

..... det är bara det att golfsimulatorn hittar bollarna mycket snabbare.

Här siktar jag in mig med järnsjuan. Tyvärr misshandlades den vackra landskapsbilden av kamerans blixtljus. För alla fyra timmarna gick jag fram på gröna gräsmattor i sommarvarm halländsk skog. I Falun på Juldagen. 

 
Julkalendern dag 24
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-24
Efter några jular i varmare länder på soldränkta stränder, tänkte jag i år fira julafton med härlig snöskottning här i Leksand. Men inte. Att köra gräsklipparen vore förstås i stället det rätta. Det inser jag just när klockan passerat midnatt. Men det vore nog för hädiskt en sådan här dag.

När jag köpte vallningsfria skidor, var det för att försäljaren sa att de skulle gå lätt i alla väder. Lurad igen! Inser att inte ens vallningsproffset Lars-Olof skulle få fart på dem på den här barmarken. Fästet är bra – men sedan .....

Medan jag tänker på snöskyffeln och de vallningsfria skidorna, plingar det till i mailens inbox. Det är en julhälsning från de fyra orienterarna från Australien som överraskande kom till Idreveckan i somras. De springer för Big Foot Orienteers från Sydney och skriver att det just nu är "lovely 25 degrees" där. Och bilden på dansen runt julgranen de skickar med är också "lovely".

 Det är förstås så här det skall se ut. Siljan och Siljans stränder är inte lika inbjudande den här årstiden. Helt klart måste vi få upp värmen så vi får samma sköna temperatur här som de har på andra sidan Jorden.

När vi ändå är inne på det här känsliga ämnet nu på julafton, så var det någon som sa att vi måste äta mindre med kött om vi ska rädda Jordens klimat. Det sa jag till de största köttmarodörerna vi har, nämligen vargarna här i dalaskogarna. Mest sa jag det för jag är stor vän av älgar och det här var ett bra sätt att få ha kvar mina kompisar, om jag nu kunde få vargarna att i stället övergå till att äta lingon och blåbär. Men då kom en annan forskare och klargjorde att det är en dålig lösning att ersätta bacon med sallad, för sallad släpper ut tre gånger så mycket växthusgaser. Så gick det med den älgräddningen.

Men det betyder också att när ni nu kastar er över julbordet, behöver ni inte hålla igen för klimatets skull. Bara ni undviker grönsaker. Vill ni å andra sidan ha Sydneyklimat året runt vid Siljan, så kan ni ta en portion sallad också.

När jag nu avslutar årets Julkalender, så blir det förstås med att önska alla läsare en God Jul och jag försöker att vara klarsynt och i framkant – lite före min tid – så det får bli ett julkort som speglar klimatläget och samtidigt är religionsneutralt. 

 

 
Julkalendern dag 23
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-23

 Nu är det inte mer än en lucka kvar att öppna i denna Julkalender. Det betyder att julafton närmar sig med stormsteg och alla väntar på att jultomten skall komma ramlande ned genom skorstenen. Eller hur det nu går till.

När jag smyger ut och tar en bild i natten, ser jag att än dröjer sig det kompakta mörkret kvar över Sverige. Skidspåret i den frostiga gräsmattan försvinner snabbt in i intet. Uppslukas av det ovissa. Vinternatten är fortfarande becksvart trots att många säger: nu har det vänt, nu går vi mot ljusare tider.

Och visst ser jag långt där borta i mörkret små ljusfläckar som lyser. Händelser som skall ske under det orienteringsår som väntar. VM skall ju arrangeras i Sverige och jag kan redan nu avslöja några guld som går till oss. Tove Alexandersson kommer att bli alltför svår för konkurrenterna – men det har ni förstås redan förstått. Mera överraskande för många är nog att Johan Runesson vinner både medel- och långdistans. Hans utsökta orienteringsteknik och hans nytända målmedvetenhet blir utslagsgivande i den detaljrika VM-terrängen. Så nu vet ni det.

Julafton i all ära i morgon – men jag ser med större spänning fram emot lördag då Leksand möter AIK i ishockey. Det är mer på riktigt.

 

 
Julkalendern dag 22
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-22Varje gång som julafton närmar sig, är det alltid några saker som jag blir att fundera på.

Den första är att jag aldrig varit jultomte. Men ibland har jag undrat kring det där med mig och jultomterollen. För skäggväxten har alltid krävt sin stora renrakning varje morgon. Var det egentligen meningen att jag skulle leva här i livet som en igenväxt tomte – men att jag på grund av slumpen i stället kom att gå vilse och hamnade bland en massa kontrollpunkter där uppe i Idrefjällen?

Lite fundersam har jag allt varit – men nu har jag äntligen löst den där mystiska tomtegåtan! Härom dagen insåg jag fakta. Allt stod glasklart framför mig.

Jag gillar ju inte risgrynsgröt!

Då kan man inte vara en jultomte. Det är bara jultomtarna som äter risgrynsgröt. Det är ett bevis så starkt att till och med Leif GW Persson måste inse att det håller ända upp i Hovrätten!

Den andra funderingen jag har är vilket julöl jag skall välja. I år har jag sett två dagstidningar som vardera testat 50 olika sorter. Jag gjorde mitt val med ledning av omdömet från den ena avsmakaren.  Det blev "Great Divide Hibernation Ale" på grund av orden: detta öl innehåller lätta, barriga humletoner. Just det: "barriga". Detta måste verkligen vara en granig öl som hör julen till. Just det: "granig". Ett ord släkt med barrig.

Nu kan förstås ölen smaka just barrigt för reportern om denne precis har klämt 50 sorter .....

Vad skall jag då illustrera dessa rader med för bild? Vissa drycker är inte så nyttiga att visa och jag är inte orakad så jag kan inte leka jultomte här i Julkalendern ..... ah, jag lägger ut ett Columbi ägg – för jag har ju funnit svar på båda frågorna jag ställt mig nu här i mörka Leksandsnatten.

 

 

 
Julkalendern dag 21
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-21

 
När jag tog den här bilden, beundrade jag tuffheten hos dessa två grangrenar som sträcker sig mot skyn ur den av hårt fjällväder svårt tuktade moderstammen. Tillsammans utmanar de snöstormar och Nordanvinden.

Samtidigt var de för mig två orienterare som springer Parklass på kalfjället. Trygga håller de varandra i handen, beredda att klara alla strapatser som fjället än kan överraska med.

 

 
Julkalendern dag 20
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-20

 Ni har nog alla undrat var Kung Bore håller hus i år. Varthän har han tagit vägen, han som annars ger oss djuppulsig, vit snö och häftiga snöstormar på vintrarna? Har han åkt till sol och värme på semester när han behövs som mest? Har han missat att det är julafton om några dagar?

Jag har ju under åren haft mycket med honom att göra däruppe i Idrefjällen, så jag vet var han bor. Han har ett boende som liknar Fantomens Dödskallegrotta bakom ett vattenfall. Men Kung Bore är mera tuff av sig, så han bor i en Isgrotta bakom ett evigt isigt, vackert vattenfall. Även under sommarvärmen då Kung Bore sover, är hans andedräkt så frostig att ismassorna aldrig smälter.

Jag kände att jag var tvungen att söka reda på Vinterns konung och drog mig därför norröver. Redan när jag närmade mig Kung Bores isgrotta, hörde jag hur det var fatt. Någon snarkade så att till och med en bit av framväggen hade rämnat. Ja, ni ser själva på bilden jag tog. Han hade alltså försovit sig i ett par månader! Törs jag skriva att det är åldern som slagit till?

Jag knackade på ismassorna så det dongade över nejden och sedan ropade jag: "Upp nu, Kung Bore, du måste blåsa snö över hela Sverige! Alla väntar på den, för det är julafton om några dagar!"

Det rasslade och skramlade där bakom ismassorna och den bild jag tog på en yrvaken, anskrämlig Kung Bore som tittade ut vid kanten av Isgrottan, tänker jag inte lägga ut här. För då är det nog slut på Vinterkungens vänskap med mig.

Kung Bore plirade mot den bleka vintersolen och sa sedan att han hinner inte göra så mycket snö före julafton.
Men han vet också att jag inte bryr mig så mycket om detta med julafton, utan att jag har Första Semledagen från Siljans konditori i början av januari som min största högtid. Och till dess skulle jag få ett snövitt landskap.

Det gick jag förstås med på och Kung Bore och jag kom överens om att alla Vasaloppstränande åkare får fira jul på hjul i stället för på skidor. Och själv hinner jag träna golfslag på min ruffiga gräsmatta.

När jag gick iväg, ropade Kung Bore efter mig att allra sist skulle han blåsa snö över Stockholm. När jag undrade varför, sa han att där finns regeringspartierna och de är fullt tillräckligt insnöade redan. De kommer inte att kunna skyffla sig ut ens nu när det blir skottår.

Sedan hörde jag hur Vinterkungen skrockande gick in i Isgrottan igen. Han verkar trots allt hänga med på ett klarsynt sätt.

Nu får vi se om han håller sitt löfte till mig om tidig januarisnö eller om han tar sig en tupplur på ytterligare någon månad eller så.

 

 
Julkalendern dag 19
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-19

 

 

 Av någon anledning tänkte jag på orienterare när jag såg den här skylten.
Kan det bero på att jag tycker att den avbildar KONTRAKURS?

 

 
Julkalendern dag 18
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-18

 Vår snurrande Jord sägs vara på väg in i en varmare period och det spekuleras mycket i vad det kan betyda.

För min del ser jag fram emot när jag på min orienteringskarta får rita in de första palmerna på Städjans sluttningar och jag kan arrangera Idreveckan alla tider på året.

Skidbackarna vid Idre Fjäll har då redan blivit försedda med mattor av allvädersfilt, där slalomåkarna har bytt ut carvingskidorna mot hjulförsedda skidor och kan åka utför i kortbyxor året runt.

Badsugna turister och ortsbor kommer att söka sig ut i Idrefjällen till de många gölar som finns där på kalfjället. Som vattenpussen ni ser på min bild. Dessa vatten håller nu på sommaren sådär tio plusgrader men blir attraktiva att bada i när värmen i vattnet stiger till 25+.

Om renarna kan anpassa sig till ett varmare klimat eller om samerna måste byta ut dem mot kameler, kan jag inte sia om. Vet i alla fall att renarna redan nu helst svalkar sig på kvarvarande snöfläckar långt in i sommaren. 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 71 - 80 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.